fbpx
 

Betonska galanterija – savet stručnjaka

Betonska galanterija – savet stručnjaka

Betonske ploče su podjednako dobro rešenje za popločavanje okućnice koliko i betonski elementi. Ako se postave kako treba, mogu biti ne samo pohodne već i vozne površine. Mogućnosti za njihovu upotrebu su brojne. Uglavnom se koriste za pločnike, staze, šetališta – međutim, sve češće služe i kao podne obloge za terase i balkone. U ove elemente se ubrajaju betonske i prane ploče, peskirane i glatke baštenske ploče i travne mreže, odnosno, rasteri. Pročitajte šta treba da znate o njima, a ako se za njih odlučite, uvereni smo da vas neće razočarati.

1. Pohodne ploče za baštu

Pohodne ploče za baštu su izvanredno i brzo rešenje za popločavanje. Betonski elementi i ploče su primereni za popločavanje dvorišta, voznih i pešačkih staza kao i za terase i balkone. Ovi su elementi izuzetno otporni na pritisak, vlagu, mraz i so, a svakako su i vrlo jednostavni za čišćenje i održavanje. Mogu da se postavljaju na betonsku ili peščanu podlogu kao i na nabijenu zemlju. Betonske pohodne ploče se razlikuju po načinu izrade, veličini, obliku, boji, strukturi i teksturi. Možete birati između manjih elemenata, betonskih, pranih, peskiranih, glatkih ploča i raznih rastera.

Savet stručnjaka iz firme ARMING DOO BEOGRAD

1. Koji proizvodi u Vašem asortimanu betonske galanterije su najpopularniji?

Betonska galanterija podrazumeva proizvode kako za industriju/privredu tako i za stanovništvo.

Sve je više tražnje za betonskim elementima za popločavanje koji se kombinuju sa zelenilom i biljkama. Kao primer navodimo betonske proizvode poput “raster ploča”, odnosno kako ih zovu elementi beton-trava. Oni praktično zadovaljavaju kriterijume urbanih sredina gde se postiže izbegavanje nepopularne “betonizacije” jer u postavljenoj površini imamo 30% otvora koji se zapunjavaju zemljom i sadi se seme trave. Tako postižemo popločanu površinu koja je oplemenjena zelenilom. Ako još ukrasimo prostor sa betonskim žardinjerama onda se još više fokus stavlja na ozelenjavanje. Betonske žardinjere se prave u više oblika i dimenzija i u njih se mogu saditi kako sezonsko bilje tako i velike biljke koje zahtevaju više zapremine za korenski sistem. Betonske žardinjere se mogu izabrati iz našeg standardnog asortimana ali se takođe mogu izraditi i po želji naručioca.

2. Kako birate dizajn proizvoda betonske galanterije i da li nudite prilagođene opcije za specifične projekte?

Vodimo se maksimom “da o ukusima ne treba raspravljati”. Ponosni smo što posle više od 25 godina rada imamo iza sebe veliku gamu standardnih proizvoda u ponudi. Naravno, nije taj  asortiman napravljen i ponuđen od samog početka rada. On je upravo stvoren konstantim dodavaljem novih proizvoda. Upravo su ti proizvodi  “produkt naših kupaca”. Svakodnevno dobijamo upite za izradu betonskih proizvoda po dizajnu kupca. Osluškujući zahteve tržišta analiziramo traženi proizvod i ukoliko smatramo da je upravo on potencijal za stalnu ponudu uvrštavamo ga u naš proizvodni program.

3. Kako se vaša firma ističe u poređenju s konkurencijom?

Ono što nas ističe od drugih u proizvodnji betonskih prefabrikata  jeste znanje, kvalitet, brzina izrade i fleksibilnost proizvodnje kao i odnos prema kupcu. Do sada nismo imali upit na koji nismo mogli da damo ponudu. U mogućnosti smo da ponudimo kako proizvodnju tako i ugradnju betonskih elemenata po sistemu “ključ u ruke”. Sa tom uslugom nudimo klijentu sigurnost, brzo izvođenja i garanciju na izvedene radove. Ujedno smo tu ako zatreba da kupcu ponudimo savet i konsultaciju kako bi došli do najboljeg rešenja za klijenta.

G-din Nikola Mirić, ARMING DOO BEOGRAD

2. Betonski elementi

Betonski elementi postoje u mnogo veličina, oblika, boja, struktura i tekstura. Moguće su imitacije kamena kao i drugih prirodnih materijala, ali i drugih uzoraka. Ivice im mogu biti oštre ili zaglađene. Postavljanje betonskih elemenata je jednostavno i omogućava veliki broj kombinacija kako bi se dobili sasvim različiti dezeni. Elementi su otporni na uticaj spoljnih faktora i atmosferskih prilika, a ima ih koji su zaštićeni od deterioracije zbog soli i UV zračenja. Možete ih iskoristiti za staze, pločnike, kolovoze, unutrašnja dvorišta, okućnice, parkirališta i prolaze.

2.1. Cena

Koliko koštaju ovakvi betonski elementi? Cena im se kreće oko 10-30 EUR/m2.

3. Prane ploče oko kuće

Prane betonske ploče su najbolje klasične ploče od betona, nastale posebnom metodom pranja kamenja različite veličine i boja. Prana ploča sasvim nalikuje mermeru. Izuzetno su otporne na mraz i so. Prane betonske ploče mogu da se koriste za popločavanje dvorišta, staza, okućnica i njihovo postavljanje je relativno jednostavno. Približnih su dimenzija, i to 40x40x3,7 cm i 50×50,3,7 cm, u zavisnosti od proizvođača.

3.1. Cena

Koliko koštaju ovakve prane ploče 40×40? Njihova cena je sasvim prihvatljiva, zapravo se može reći da su među najjeftinijim podnim oblogama za eksterijer. Kreću se od 6 EUR/m2 pa naviše.

4. Baštenske ploče, peskirane ploče

Baštenske ili peskirane ploče prave se postupkom finog peskiranja. Odlikuje ih naročita elegancija. Peskiranjem površina ploče postaje neujednačena i hrapava, ali zato ne proklizava ni na kiši ni na snegu. Da bi bile još otpornije i protiv nečistoća, mogu se dodatno impregnirati, pa će im vek trajanja biti skoro neograničen. Ima ih u dimenzijama 40x40x3,8 cm.

4.1. Cena

Koliko koštaju ovakve ploče 40×40? Cena peskiranih ploča se kreće od 18 EUR/m2 pa naviše.

5. Glatke ploče

Ove ploče izgledaju krajnje jednostavno, minimalistički, ali ih zato možete upotrebiti za skoro sve pohodne površine pa i za ravan krov. Dimenzije su im uglavnom 40x40x3,8 cm.

5.1. Cena

Koliko koštaju glatke ploče? Obzirom na njihov izgled i kvalitet cena im je zaista minimalna – oko 8 EUR/m2 pa naviše.

6. Rasteri

Ove se ploče zbog svog izgleda smatraju posebnom vrstom. Koriste se tamo gde postoji potreba za prolazom ljudi i vozila, a gde se, s druge strane, želi očuvanje bar malo zelenila; takve površine su dvorišta i parkirališta. Prave se od dva sloja – gornji je kvarcni pesak, koji osigurava stabilnost i otporan je na mraz i so. Uglavnom su dimenzija 40x60x10 cm.

6.1. Cena

Koliko koštaju rasteri? Cena im je obično ujednačena – oko 9 EUR/m2.

Ako se odlučite za uređenje dvorišta u bilo kojoj od ovih varijanti popločavanja betonskim elementima, možete nam se obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

Autor: Daibau trendovi magazin


+381 11 2572 104