fbpx
 

Ugradnja behatona

Pored proizvodnje behaton ploča i vibro-livene betonske galanterije preduzeće bavi se i ugradnjuom navedenih elemenata.
Behaton ploče se odlično uklapaju u prirodni i poslovni eksterijer i svojim mozaičnim sklopom i bojom znatno doprinose estetici spoljnjeg prostora.

Način ugradnje behaton ploča se razlikuje za ploče od 3cm u odnosu na ploče od 6cm, jer su im nosivosti drugačije, a samim tim i podloge na koje se postavljaju moraju biti posebno pripremljene…

 

Ploče debljine 6 cm

 

Ove vrste ploča biće dobro postavljene samo ako se ispune sledeći uslovi:

  • dobro pripremljeno podtlo (mašinski nabijeno)
  • određena visina drugog tampon sloja (šljunak, tucanik), njegovo utabavanje i nivelisanje, odnosno određivanje padova gde će se naknadno slivati voda.ka) u sloju od 4-6cm, čime dobijamo prvi tampon sloj na koga kada se izravna možemo početi sa slaganjem ploča.

 

Visina drugog tampon sloja zavisi od namene površine. Ukoliko je ona predviđena za kolski saobraćaj, visina ovog sloja ne sme biti ispod 30cm, a ako je površina predviđena za pešake ne sme biti ispod 15cm.

  • razastiranje frakcije „1“ (peska) u sloju od 4-6cm, čime dobijamo prvi tampon sloj na koga kada se izravna možemo početi sa slaganjem ploča.
  • nakon postavljanja ploča one moraju biti utabane vibro pločom sa zaštitnom gumom (sprečava oštećenje ploča).

 

Ploče debljine 3 cm

Ove vrste ploča se postavljaju na već unapred pripremljenu betonsku podlogu (nivelisanu), preko sloja cementnog maltera od 3-5cm. Ukoliko je betonska podloga dobro urađena mogu izdržati pešački, kao i kolski saobraćaj.

+381 11 2572 104